REGULAMIN
przetargu na oddanie w dzierżawę stoisk regionalnych położonych przy ul. Krupówki nr 2, 3 na okres od 15 lipca 2024 do 30 czerwca 2025 do sprzedaży serów i innych produktów mlecznych z Listy Produktów Tradycyjnych woj. małopolskiego (Oscypek, Bryndza Podhalańska, Bundz, Redykołka itp.)
1 . Przedmiotem przetargu jest dzierżawa stoisk regionalnych położonych w Zakopanem przy ul. Krupówki (dokładna lokalizacja stoisk stanowi załączniki nr la, Id do niniejszego Regulaminu) na okres od 15 lipca 2024 do 30 czerwca 2025.
- Minimalna kwota miesięcznego czynszu dzierżawy brutto wynosi dla poszczególnych stoisk:
Krupówki |
nr stoiska | czynsz minimalny do przetargu w zł |
2 | 7 070 zł |
3 | 6 500 zł |
1 Oferentem może być wyłącznie osoba fizyczna lub prawna, która prowadzi lub będzie prowadziła działalność gospodarczą zezwalającą na przetwórstwo i wyrób sera lub sprzedaż detaliczną żywności i artykułów spożywczych prowadzoną na straganach i targowiskach oraz będzie miała podpisaną umowę/porozumienie z bacą zarejestrowanym jako hodowca i producent w Regionalnym Związku Hodowców Owiec i Kóz województwa małopolskiego (ul. Szaflarska 93 d/7, 34-400 Nowy Targ), na podstawie której będzie nabywała od niego produkty z Listy Produktów Tradycyjnych woj. małopolskiego z przeznaczeniem na sprzedaż na stoisku regionalnym.
- Z postępowania zamawiający wykluczy osoby, które z przyczyn leżących po ich stronie nienależycie wykonały wcześniejszą umowę zawartą z Zamawiającym, co doprowadziło do rozwiązania umowy.
- W przetargu mogą brać udział oferenci, którzy wpłacą wadium w wysokości: 4.000,00 zł
- Wadium należy wpłacić na rachunek bankowy Zakopiańskiego Centrum Kultury
data i godzina wpływu na rachunek bankowy Zakopiańskiego Centrum Kultury Na wpłacie należy umieścić zapis:
„wadium na dzierżawę stoiska nrul. Krupówki”
Termin do wniesienia wadium uznaje się za dochowany, jeżeli najpóźniej w dniu 05 lipca 2024 r. do godz. 13.00 kwota stanowiąca wadium znajdzie się na w/w koncie Zakopiańskiego Centrum Kultury.
- Osoba biorąca udział w przetargu winna przedłożyć wraz z ofertą kserokopię dokumentu potwierdzającego wpłatę wadium.
1 Oferta musi zawierać:
- oświadczenie oferenta, że prowadzi aktualnie lub będzie prowadził działalność gospodarczą zezwalającą na przetwórstwo i wyrób sera lub sprzedaż detaliczną żywności i artykułów spożywczych, prowadzoną na straganach i targowiskach,
- umowę/porozumienie wytwórcą produktów(bacą), na podstawie, której będzie nabywał produkty z Listy Produktów Tradycyjnych woj. małopolskiego z przeznaczeniem na sprzedaż na stoisku regionalnym.
- Dokument potwierdzający że, wft'lórca z którym oferent podpisał umowę/porozumienie o nabywaniu towarów do sprzedaży jest zarejestrowana jako hodowca i producent serów i innych produktów mlecznych z Listy Produktów Tradycyjnych woj. małopolskiego w Regionalnym Związku Hodowców Owiec i Kóz województwa małopolskiego (ul. Szaflarska 93 d/7, 34-400 Nowy Targ)
- Świadectwo jakości wydawane przez Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno — Spożywczych potwierdzające zgodność procesu produkcji produktu rolnego lub środka spožywczego ze specyfikacją
- Dokument potwierdzający że bacówka, w której baca wytwarza produkty, jest wpisana pod nadzór Powiatowego Lekarza Weterynarii oraz że spełnia wymagania weterynaryjne zgodnie z obowiązującym Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 lipca 2010r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów mlecznych o tradycyjnym charakterze (Dz. U. 2017 r. poz. 1259),
- oświadczenie, że oferent zapoznał się z Uchwałą nr XII/183/2015 Rady Miasta Zakopane z dnia 3 września 2015 oraz Uchwałą nr XXIII/366/2016 Rady Miasta Zakopane z dnia 30 czerwca 2016 r. w sprawie utworzenia parku kulturowego pod nazwa "Park Kulturowy obszaru ulicy Krupówki” i zamierza je przestrzegać.
- oświadczenie o niezaleganiu z opłatami na rzecz Zakopiańskiego Centrum Kultury
- oferowaną miesięczną stawkę czynszu dzierżawnego proponowanego przez oferenta za dzierżawę wybranego stoiska, określonego w sposób jednoznaczny jako kwotę brutto (wyklucza się możliwość podania kilku wariantów cenowych pod rygorem automatycznego odrzucenia oferty).
- kserokopię wpłaty wadium, dokonaną przez osobę będącą oferentem
- informację na jakie konto należy zwrócić wadium
- Ofertę należy złożyć zgodnie ze wzorem, który stanowi załącznik nr 2 do niniejszego Regulaminu. Uwaga!
Na dane stoisko handlowe przysługuje prawo złożenia tylko jednej oferty przez oferenta.
1 . W przetargu nie mogą uczestniczyć:
- Osoby, z którymi zostały rozwiązane umowy w terminie krótszym niż dwanaście miesięcy licząc od daty składania ofert do niniejszego przetargu tj. 05.07 2024 roku
- Osoby, które na dzień 05 lipca 2024 roku zalegają z opłatami na rzecz Zakopiańskiego Centrum Kultury.
- Osoby prowadzące przetarg oraz ich małżonkowie i dzieci,
- Osoby obecne podczas przetargu w charakterze urzędowym (oferty takich osób automatycznie zostają odrzucone bez sprawdzania poprawności złożonej oferty)
Osobą upoważnioną do kontaktowania się z Oferentami jest — Maciej Szostak
Kontaktować można się osobiście w Zakopiańskim Centrum Kultury ul. Chramcówki 35 w godzinach od 900 do 1400' oraz telefonicznie pod numerem 661 601 871 lub mailowo zp@zck.com.pl
1 Oferty wraz z załącznikami należy składać w zamkniętych kopertach w siedzibie Zakopiańskiego Centrum Kultury ul. Chramcówki 35 w terminie do dnia 12 lipca 2024r. do godz. 1230 (1 oferta na 1 stoisko, w przypadku składania oferty na większą liczbę stoisk należy złożyć odpowiednią ilość ofert wraz z załącznikami).
- Załącznikami do oferty są:
- oświadczenia i informacja o numerze konta na jakie należy zwrócić wpłacone wadium
- kserokopia wpłaty wadium /potwierdzenie przelewu
- umowę/porozumienie z wytwórcą produktów (bacą), na podstawie, której oferent będzie nabywał produkty z Listy Produktów Tradycyjnych woj. małopolskiego z przeznaczeniem na sprzedaż na stoisku regionalnym
- Świadectwo jakości wydawane przez Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno — Spożywczych potwierdzające zgodność procesu produkcji produktu rolnego lub środka spożywczego ze specyfikacją dokument potwierdzający, że wytwórca (baca), z którym oferent podpisał umowę/porozumienie o nabywaniu produktów do sprzedaży jest zarejestrowany, jako hodowca i producent serów i innych produktów mlecznych z Listy Produktów Tradycyjnych woj. małopolskiego w Regionalnym Związku Hodowców Owiec i Kóz województwa małopolskiego (ul. Szaflarska 93 d/7, 34-400 Nowy Targ)
- dokument potwierdzający, że bacówka, w której baca wytwarza produkty, jest wpisana pod nadzór Powiatowego Lekarza Weterynarii oraz że spełnia wymagania weterynaryjne zgodnie z obowiązującym Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 lipca 2010r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów mlecznych o tradycyjnym charakterze (Dz. U. 2017r., poz. 1259) (decyzja o wpisaniu obiektu pasterskiego do rejestru Powiatowego Lekarza Weterynarii)
- Koperta powinna zawierać nazwę i dokładny adres Oferenta, telefon kontaktowy oraz nadruk:
„Oferta przetargowa
DZIERŻAWA STOISKA REGIONALNEGO Nr ..... . ul. Krupówki
nie otwierać przed 12 lipca 2024 r. do qodz. 13, 30
1 . Otwarcie ofert nastąpi w dniu 12 lipca 2024 r. o godz. 13.30 w siedzibie Zakopiańskiego Centrum Kultury przy ul. Chramcówki 35.
- Wyniki przetargu zostaną zamieszczone na stronie BIP ZCK http://bip.zakopane.eu/lista/bipzakopianskieqo-centru m-kultury.
- Oferenci, których oferta zostanie uznana za najkorzystniejszą zostaną dodatkowo powiadomieni pisemnie lub poprzez wiadomość email.
- Ustala się następujące kryterium oceny ofert:
Oferowany miesięczny czynsz brutto danego stanowiska — 100 %
- Za ofertę najkorzystniejszą danego stoiska regionalnego zostanie uznana oferta, która zawiera najwyższą kwotę proponowanego miesięcznego czynszu dzierżawy stoiska regionalnego.
- W przypadku złożenia jednakowych, najwyższych ofert na przedmiotowe stoisko, w dniu 12 lipca 2024 roku o godz. 15.00 zostanie przeprowadzony przetarg ustny ograniczony, według następujących zasad:
- Oferenci, którzy złożyli jednakowe najwyższe oferty, zostaną powiadomieni o możliwości przystąpienia do przetargu ustnego ograniczonego osobiście lub telefonicznie.
- Jeśli oferent nie odbierze telefonu 3 razy, jego oferta zostanie automatycznie odrzucona. Niestawienie się na termin przetargu ustnego także spowoduje automatyczne odrzucenie oferty równorzędnej.
- W dodatkowym przetargu ustnym ograniczonym oferenci zgłaszają ustnie kolejne postąpienia ceny powyżej najwyższej ceny zamieszczonej w równorzędnych ofertach. d) Wysokość postąpienia wynosić będzie 100 zł (słownie: sto złotych)
- Uczestnicy przetargu zgłaszają ustnie kolejne postąpienia ceny, dopóki — mimo trzykrotnego wywołania, nie ma dalszych postąpień.
- Po ustaniu zgłaszania postąpień Przewodniczący Komisji Przetargowej wywołuje trzykrotnie ostatnią, najwyższą cenę i zamyka Przetarg, a następnie ogłasza imię i nazwisko albo nazwę lub firmę oferenta, który Przetarg wygrał.
- W przypadku, gdy żaden oferent nie zaoferował, co najmniej jednego postąpienia powyżej ceny zamieszczonej w równorzędnych ofertach. Organizator wybiera ofertę według swojego swobodnego wyboru albo unieważnia przetarg.
- Wadium wpłacone przez oferenta, który przetarg wygrał zostanie zwrócone do 7 dni od dnia podpisania umowy.
2 Wadium pozostałych oferentów przetargu zwraca się na wskazane konta po odwołaniu lub zamknięciu przetargu.
- Wpłata wadium nie powoduje naliczania odsetek od zdeponowanej kwoty.
- W przypadku niepodpisania umowy dzierżawy przez oferenta, który wygrał przetarg jego wadium ulega przepadkowi na rzecz Wydzierżawiającego.
- Oferent, którego oferta zostanie uznana za najkorzystniejszą, zobowiązany jest najpóźniej w dniu podpisania umowy do wniesienia kaucji w wysokości 2 krotności miesięcznego czynszu dzierżawnego brutto na rachunek bankowy Zakopiańskiego
dzierżawy (wzór umowy stanowi załącznik nr 3 do niniejszego Regulaminu Przetargu).
- W przypadku niewpłacenia przez wybranego oferenta kaucji pieniężnej, o której mowa w S 9 ust. 5 , ogłaszającemu przetarg przysługuje prawo odstąpienia od podpisania umowy z oferentem i wówczas wadium przepada na rzecz Wydzierżawiającego.
- Kaucja służy zabezpieczeniu roszczeń Wydzierżawiającego z tytułu czynszu, z tytułu naprawienia ewentualnych szkód wyrządzonych w przedmiocie dzierżawy, w tym także wyposażenia stanowiącego własność Wydzierżawiającego (witryna chłodnicza). Kaucja podlega zwrotowi w terminie 30 dni od dnia wygaśnięcia lub rozwiązania umowy najmu, po pomniejszeniu ewentualnych zaległości z tytułu czynszu, czy też naprawieniu ewentualnych szkód w przedmiocie najmu, czy też w wyposażeniu.
- Wtryny chłodnicze zostaną dostarczone dzierżawcy.
- Umowa powinna zostać zawarta w terminie do 5 dni roboczych od daty wyboru najkorzystniejszej oferty. Jeżeli do tego czasu oferent będzie uchylał się z zawarciem umowy, ogłaszającemu przetarg przysługuje prawo odstąpienia od podpisania umowy. Takie samo prawo przysługuje oferentowi, jeżeli opóźnienie podpisania umowy leży po stronie ogłaszającego przetarg.
- Umowa z wybranym oferentem zostanie zawarta na dane stoisko zgodnie z okresami określonymi w par. 1 niniejszego regulaminu
- Przekazanie stoiska nastąpi w wyznaczonym przy podpisaniu umowy terminie.
- Stoisko regionalne przekazane na podstawie protokołu zdawczo — odbiorczego stanowi własność Zakopiańskiego Centrum Kultury.
- Odpowiedzialność za stan techniczny stoiska regionalnego i standard jakości sprzedawanych wyrobów w trakcie trwania umowy dzierżawy leży po stronie Dzierżawcy.
- Ogłaszający przetarg zastrzega sobie prawo do odwołania lub unieważnienia przetargu lub jego części bez konieczności podania przyczyny albo do zamknięcia przetargu bez dokonania wyboru.
- Zakopiańskie Centrum Kultury powiadomi uczestników przetargu o jego wyniku lub o zamknięciu przetargu na piśmie.
1 . Zał. nr 1 ( la, Id) do regulaminu stanowi lokalizacja stoisk objętych przetargiem.
- Zał. nr 2 do regulaminu stanowi formularz ofertowy wraz z oświadczeniami.
- Zał. nr 3 do regulaminu stanowi projekt umowy dzierżawy.
- Zał. nr 4 do regulaminu stanowi klauzula informacyjna „RODO” dla przedstawiających oferty dla ZCK, zgodnie z art. z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r.