GMINA MIASTA WEJHEROWA
84-200 Wejherowo, plac Jakuba Wejhera 8
tel. (0-58) 677 70 01; 677 70 02, NIP 588 – 10 –00 – 993
SZCZEGÓŁOWE WARUNKI PRZETARGU OFERTOWEGO NIEOGRANICZONEGO NA
najem na okres 20 lat nieruchomości stanowiącej własność Gminy Miasta Wejherowa, oznaczonej ewidencyjnie jako działki numer 270, 271/3, 266/1 obr. 15 o pow. łącznej 3913 m2, położonej przy ul. Kościuszki 24, zabudowanej budynkiem o pow. zabudowy 449,33 m2 oraz parterowym murowanym budynkiem gospodarczym o pow. zabudowy 110,1 m2, w celu prowadzenia działalności gastronomiczno-hotelarskiej
Wejherowo, dnia 01.02.2024 r.
- Opis przedmiotu przetargu
Przedmiotem przetargu jest najem na okres 20 lat, nieruchomości stanowiącej własność Gminy Miasta Wejherowa, oznaczonej ewidencyjnie jako działki numer 270, 271/3, 266/1 obr. 15 o pow. łącznej 3913 m2, położonej przy ul. Kościuszki 24, zabudowanej podpiwniczonym budynkiem z dwoma kondygnacjami naziemnymi oraz nieużytkowym poddaszem o pow. zabudowy 449,33 m2 (zwanym dalej budynkiem głównym) oraz parterowym murowanym budynkiem gospodarczym o pow. zabudowy 110,1 m2 (zwanym dalej budynkiem gospodarczym), w celu prowadzenia działalności gastronomiczno-hotelarskiej (w całości zwane Przedmiotem najmu lub Nieruchomością).
Budynek główny wyposażony jest w instalacje wodno-kanalizacyjną, elektryczną, gazową, teletechniczną, centralnego ogrzewania.
Parter budynku głównego przeznaczony na działalność gastronomiczną obejmuje kuchnię, toalety, dwie sale konsumpcyjne ( w starej części budynku mniejszą oraz dużą salę dobudowaną do budynku).
Na pierwszym piętrze znajduje się sześć pokoi hotelowych z łazienkami.
Przedmiotem przetargu nie jest objęte wyposażenie kuchni, meble budynku głównego, ścianka składana przedzielająca dużą salę w budynku głównym, należące do dotychczasowego najemcy, które zostaną usunięte i zdemontowane.
Budynek główny jest w dobrym stanie technicznym, kompleksowy remont wraz z dobudowaniem dużej sali przeprowadzono w 2016 roku, a budynek gospodarczy jest w stanie do remontu albo wyburzenia. Przedmiot najmu jest ogrodzony z wyjątkiem granicy działek 271/3 i 271/4 obr. 15.
Mapka terenu będącego Przedmiotem najmu stanowi załącznik nr 3 do szczegółowych warunków przetargu.
Nieruchomość wraz z budynkiem głównym i budynkiem gospodarczym wymagają adaptacji, aranżacji, zagospodarowania do potrzeb prowadzenia działalności gastronomiczno-hotelarskiej z zastrzeżeniem, że dopuszcza się możliwość wyburzenia budynku gospodarczego po uzyskaniu przez Najemcę wymaganych przepisami prawa pozwoleń.
Oferentom nie przysługuje zwrot jakichkolwiek kosztów związanych z przygotowaniem oferty do przetargu.
Zainteresowani udziałem w przetargu mają obowiązek dokonania oględzin budynków oraz całej Nieruchomości przeznaczonej do wynajęcia w obecności uprawnionego pracownika Urzędu.
- Stawka minimalna czynszu najmu – 8.000,00 zł netto miesięcznie
Do ceny zaoferowanej (czynszu netto) zostanie doliczony podatek VAT ze stawką wynikającą z właściwych przepisów prawa (obecnie 23%).
- Warunki najmu – zawarte są w projekcie umowy najmu stanowiącym załącznik nr 2 do szczegółowych warunków przetargu, w tym m.in.:
- Najemca zobowiązany jest do ponoszenia wszelkich kosztów związanych z dostosowaniem Przedmiotu najmu do potrzeb prowadzenia działalności gastronomiczno-hotelarskiej, w tym związanych z adaptacją, aranżacją budynków lub wyburzeniem budynku gospodarczego, zagospodarowaniem Nieruchomości, a także utrzymaniem przedmiotowej Nieruchomości bez prawa do zwrotu jakichkolwiek kosztów lub nakładów.
- Najemca zobowiązany jest do dostosowania na własny koszt Przedmiotu najmu do potrzeb prowadzenia działalności gastronomiczno-hotelarskiej, w tym adaptacji i aranżacji budynku głównego do swoich potrzeb, zagospodarowania Nieruchomości zgodnie ze złożoną ofertą przetargową i zgodnie z obowiązującymi przepisami.
- Najemca zobowiązany jest do wykonania na własny koszt ogrodzenia na granicy działek 271/3 i 271/4 obr. 15 zgodnie ze złożoną ofertą przetargową. Najemcy nie przysługuje prawo do żądania od Wynajmującego zwrotu jakichkolwiek kosztów lub nakładów związanych z wykonaniem niniejszego obowiązku.
- Najemca zobowiązany jest do rozpoczęcia prowadzenia działalności gastronomiczno-hotelarskiej na Przedmiocie najmu zgodnie ze złożoną ofertą przetargową, jednak nie później niż w terminie 3 miesięcy od zawarcia Umowy najmu.
- Najemca zobowiązany jest oprócz czynszu najmu do uiszczania wszelkich opłat eksploatacyjnych we własnym zakresie. Najemca zobowiązany jest do zawarcia we własnym imieniu umów z dostawcami mediów (takich jak energia cieplna, energia elektryczna, gaz, woda), oraz umowy na wywóz nieczystości, w terminie 14 dni od zawarcia umowy.
- Najemca zobowiązany jest do ubezpieczenia Nieruchomości w tym w szczególności budynków znajdujących się na nieruchomości będącej przedmiotem najmu, we własnym imieniu i na własny koszt, na czas obowiązywania Umowy, na sumę ubezpieczenia 3.000.000 zł, w zakresie ubezpieczenia mienia od wszystkich ryzyk i zdarzeń losowych, w tym w szczególności od ognia i ryzyk żywiołowych, od szkód polegających na zalaniu w wyniku awarii instalacji wodno – kanalizacyjnych i nieszczelności przegród budowlanych na wody opadowe. Najemca ma obowiązek przedłożenia Wynajmującemu kopii polisy wraz z dokonaną cesją praw wynikających z polisy na rzecz Wynajmującego w terminie 14 dni od dnia zawarcia Umowy oraz utrzymywania ciągłości ochrony ubezpieczeniowej przez cały okres obowiązywania Umowy. Najemca zobowiązany jest do dostarczania Wynajmującemu kopii polisy ubezpieczenia nieruchomości wraz z cesją praw każdorazowo nie później niż 14 dni przed wygaśnięciem poprzedniej polisy.
- Miesięczna stawka czynszu brutto zostanie ustalona jako: ofertowa stawka netto + podatek VAT (obecnie 23%).
- Czynsz najmu netto zgodny z przyjętą ofertą będzie obowiązywać do 31 marca 2025 roku. Od dnia 01 kwietnia 2025 roku, czynsz najmu netto będzie waloryzowany corocznie na dzień 1 kwietnia, przy zastosowaniu średniorocznego wskaźnika wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych, publikowanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego za okres poprzedniego roku.
- Obowiązek zapłaty czynszu najmu w pełnej ofertowej stawce powstanie od dnia rozpoczęcia działalności gastronomiczno-hotelarskiej na Przedmiocie najmu, jednak nie później niż z upływem 3 miesięcy od dnia zawarcia umowy najmu. W okresie od dnia zawarcia umowy najmu do dnia rozpoczęcia na Przedmiocie najmu działalności gastronomiczno-hotelarskiej, jednak nie dłużej niż przez 3 miesiące od dnia zawarcia umowy, Najemca zobowiązany jest płacić czynsz najmu w wysokości 500,00 zł netto powiększonej o podatek od towarów i usług w obowiązującej stawce miesięcznie.
- Najemca będzie zobowiązany do zapłaty Wynajmującemu kary umownej w wysokości 50.000,00 zł (słownie: pięćdziesiąt tysięcy złotych) za każdy z poniższych przypadków:
- w przypadku nierozpoczęcia prowadzenia działalności zgodnie ze złożoną ofertą przetargową z winy Najemcy w terminie, o którym mowa w § 6 ust. 5 umowy,
- w przypadku wypowiedzenia Umowy z przyczyn leżących po stronie Najemcy
z zastrzeżeniem, że w przypadku, gdy Wynajmujący skorzysta z prawa wypowiedzenia Umowy z powodu nierozpoczęcia w terminie, o którym mowa w § 6 ust. 5 umowy prowadzenia działalności zgodnie ze złożoną ofertą przetargową, to Najemca zobowiązany będzie do zapłaty jednej kary umownej w wysokości 50 000,00 zł.
- Najemca zobowiązany jest do wystawienia w terminie 7 dni od zawarcia umowy najmu weksla na Gminę Miasta Wejherowa na kwotę 50.000 zł stanowiącego zabezpieczenie zapłaty kary umownej, o której mowa w pkt 10 powyżej.
- W terminie 14. dni od dnia zawarcia Umowy Najemca zobowiązany jest do złożenia Wynajmującemu w formie aktu notarialnego na własny koszt oświadczenia o dobrowolnym poddaniu się egzekucji w odniesieniu do obowiązku:
- zwrotu Przedmiotu najmu po zakończeniu obowiązywania Umowy w tym m.in. wskutek upływu okresu, na jaki została zawarta, odstąpienia od Umowy, wypowiedzenia Umowy przez Wynajmującego, wypowiedzenia Umowy przez Najemcę, w razie rozwiązania Umowy przed upływem okresu, na który została zawarta za porozumieniem Stron,
- zapłaty należności pieniężnych wynikających z umowy w szczególności czynszu najmu oraz ewentualnego odszkodowania za uszkodzenie lub zniszczenie Przedmiotu najmu wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie w transakcjach handlowych, kosztami postępowania sądowego, egzekucyjnego do łącznej maksymalnej kwoty 50.000 zł z zastrzeżeniem że zabezpieczenie to nie dotyczy obowiązku zapłaty kary umownej, o której mowa w pkt 10 powyżej, co do którego przewidziano inne zabezpieczenie.
- Wadium
Warunkiem uczestnictwa w przetargu jest wpłata wadium w wysokości 20.000,00 zł (słownie: dwadzieścia tysięcy złotych), które należy uiścić na konto Urzędu Miejskiego w Wejherowie nr 14116022020000000061963861 w Banku Millennium S.A. najpóźniej do dnia 02 kwietnia 2024 r.
Wadium może być wnoszone wyłącznie w pieniądzu.
Oferent traci wadium na rzecz Urzędu Miejskiego jeżeli:
- odmówi podpisania umowy najmu na warunkach określonych w ofercie,
- zawarcie umowy najmu stało się niemożliwe z winy oferenta,
- przedstawił w ofercie dane nieprawdziwe.
Wadia oferentów uczestniczących w niniejszym przetargu zostaną zwrócone po podpisaniu umowy najmu z wybranym oferentem jednak nie później niż w terminie 14 dni od ogłoszenia wyników przetargu z zastrzeżeniem, że wadium oferenta, który przetarg wygra zostanie zwrócone w terminie 7 dni od podpisania umowy najmu.
- Oferta
Oferta musi zawierać następujące dane, dokumenty i oświadczenia wymagane dla potwierdzenia warunków jakie muszą spełniać Oferenci:
- Dane dotyczące Oferenta – imię i nazwisko lub nazwa, dokładny adres (siedziba) Oferenta.
- Oferowaną stawkę czynszu najmu netto miesięcznie (bez uwzględnienia podatku VAT).
- Projekt koncepcyjny dostosowania Nieruchomości do potrzeb prowadzenia działalności gastronomiczno-hotelarskiej, w tym adaptacji i aranżacji budynków i zagospodarowania Nieruchomości (zwany dalej Projektem koncepcyjnym), zawierający w szczególności:
- harmonogram terminowo- rzeczowy realizacji planowanych do wykonania prac, robót,
- szczegółową koncepcję jednoznacznie określającą rozwiązania materiałowe i kolorystyczne,
- opis wyposażenia budynku głównego,
- zakres ingerencji w układ pomieszczeń w budynku głównym (np. likwidacja bądź aranżacja nowych ścian działowych),
- wizualizację budynku głównego,
- koncepcję programową działalności gastronomiczno-hotelarskiej, zawierającą dokładny opis charakteru budynku głównego, oferty gastronomiczno-hotelarskiej, określenie dni w tygodniu i godzin otwarcia dla klientów z uwzględnieniem np.: podziału na sezon letni i pozostały okres.
- remont i adaptację budynku gospodarczego dla potrzeb prowadzonej działalności gastronomiczno-hotelarskiej albo jego wyburzenie
- wykonanie ogrodzenia na granicy działek 271/3 i 271/4 obr. 15
- Oświadczenie oferenta zawierające dokładny opis rodzaju i miejsca dotychczas prowadzonej działalności gastronomicznej lub gastronomiczno-hotelarskiej. Preferowani będą oferenci z doświadczeniem w prowadzeniu działalności gastronomicznej lub gastronomiczno-hotelarskiej.
- Oświadczenie oferenta, że zapoznał się z warunkami najmu i projektem umowy najmu i akceptuje je bez zastrzeżeń lub składa propozycje zmian w projekcie umowy najmu.
- Oświadczenie oferenta o zapoznaniu się ze stanem technicznym budynków oraz nieruchomości przeznaczonej do wynajęcia.
- Odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej lub oświadczenie o zamiarze rozpoczęcia działalności gospodarczej.
- W przypadku gdy umowa najmu ma być zawierana przez pełnomocnika – pełnomocnictwo udzielone w formie pisemnej wraz z dowodem wniesienia opłaty skarbowej.
- Sposób komunikacji
Osobą uprawnioną do udzielania informacji na temat ww. nieruchomości oraz uprawnioną do kontaktów z oferentami jest:
Adam Ślusałek – Inspektor Wydziału Gospodarki Nieruchomościami i Urbanistyki tel. (0-58) 677 71 53
Mirosław Ziemann – Kierownik Wydziału Gospodarki Nieruchomościami i Urbanistyki tel. (0-58) 677 71 43
- Miejsce, termin i sposób składania ofert
- Oferty należy składać pod adresem:
Urząd Miejski w Wejherowie, ul. 12 Marca 195, 84-200 Wejherowo, Kancelaria Ogólna
w terminie do dnia 03 kwietnia 2024 r. do godz. 8.30
- Oferty należy składać w zaklejonej kopercie adresowanej na Urząd Miejski w Wejherowie, która będzie posiadała nazwę i adres oferenta oraz oznaczenie
Nie otwierać przed dniem 03 kwietnia 2024 r., godz. 9.00”
- Otwarcie ofert
Otwarcie ofert nastąpi w siedzibie Urzędu Miejskiego w Wejherowie przy ul. 12 Marca 195 (sala konferencyjna , III piętro) w dniu 03 kwietnia 2024 r. o godzinie 9:00.
- Kryteria wyboru oferty najkorzystniejszej.
Opis kryteriów, którymi Wynajmujący będzie kierował się przy wyborze oferty najkorzystniejszej wraz z podaniem znaczenia tych kryteriów oraz sposobu oceny ofert.
- Wynajmujący przy wyborze najkorzystniejszej oferty będzie się kierował następującym kryteriami:
Lp. | Kryterium | Maksymalna ilość punktów |
1 | Stawka najmu | 30 pkt |
2 | Projekt koncepcyjny | 40 pkt |
3 | Doświadczenie w prowadzeniu działalności gastronomicznej lub gastronomiczno-hotelarskiej | 30 pkt |
S - liczba punktów przyznanych ocenianej ofercie w kryterium ,,stawka najmu”, gdzie punkty wyliczane są wg wzoru:
S max– najwyższa stawka spośród ofert niepodlegających odrzuceniu
SB – stawka z oferty badanej
R – liczba punktów przyznanych ocenianej ofercie w kryterium „projekt koncepcyjny”:
n – liczba członków komisji
On - suma ocen członków komisji ( każdy członek komisji może przyznać punkty w przedziale od 0-40 pkt )
D – liczba punktów przyznanych ocenianej ofercie w kryterium „doświadczenie w prowadzeniu działalności gastronomicznej lub gastronomiczno-hotelarskiej”:
n – liczba członków komisji
On - suma ocen członków komisji ( każdy członek komisji może przyznać punkty w przedziale od 0-30 pkt )
- Za ofertę najkorzystniejszą uznana zostanie oferta, która w sumie uzyska najwyższą liczbę punktów w określonych przez Wynajmującego kryteriach.
PŁ = S + R + D
PŁ - łączna liczba punktów
S - liczba punktów w kryterium ,,stawka najmu”
R - liczba punktów w kryterium ,,projekt koncepcyjny”
D - liczba punktów w kryterium ,,doświadczenie w prowadzeniu działalności gastronomicznej lub gastronomiczno-hotelarskiej”
- Jeżeli dwie oferty będą przedstawiały taki sam najwyższy wynik punktowy, Wynajmujący spośród tych ofert wybierze ofertę nie zawierającą propozycji zmian umowy.
- W przypadku jeżeli dwie oferty będą przedstawiały taki sam najwyższy wynik punktowy, Wynajmujący dopuszcza możliwość wezwania oferentów, którzy złożą takie oferty, do złożenia ofert dodatkowych.
- Ogłoszenie wyników przetargu
Ogłoszenie wyników przetargu nastąpi w terminie 30 dni od upływu terminu składania ofert.
Po zatwierdzeniu protokołu z posiedzenia Komisji Przetargowej, Prezydent Miasta ogłosi wynik przetargu zamieszczając ogłoszenie o wyborze oferty w miejscu publicznie dostępnym, tj. w biuletynie informacji publicznej oraz przesyłając powyższe zawiadomienie wszystkim oferentom uczestniczącym w przetargu.
W zawiadomieniu wysyłanym do oferenta, którego oferta została wybrana, Prezydent Miasta określi termin i miejsce zawarcia umowy.
Umowa najmu w imieniu Gminy Miasta Wejherowa zostanie podpisana przez Wejherowski Zarząd Nieruchomości Komunalnych w Wejherowie.
Prezydent Miasta Wejherowa zastrzega sobie prawo negocjacji i zmian wszelkich warunków oferty i umowy, swobodnego wyboru oferenta oraz przedłużenia terminu rozstrzygnięcia przetargu. Prezydent Miasta Wejherowa zastrzega sobie prawo zamknięcia przetargu bez wybrania którejkolwiek z ofert.
W przypadku wystąpienia uzasadnionej przyczyny odwołania przetargu, Urząd Miejski poda do publicznej wiadomości informację o odwołaniu przetargu.
Umowa najmu zostanie zawarta w ciągu 14 dni od ogłoszenia wyników przetargu.
Załączniki: (stanowiące integralną część niniejszych warunków)
- Formularz ofertowy .
- Projekt umowy najmu
- Mapka terenu będącego przedmiotem najmu