Oferta archiwalna

ID Oferty: #584
Powierzchnia: 0.3913 ha
Przeznaczenie: hotel, restauracja
Wadium: 20000 zł
Dojazd: asfalt
Dzierżawa: 20 lat(a)
Data dodania: 18/05/2024
Przetarg zakończył się: 5 grudnia, 2024

Przetarg dzierżawa hotelu

Cena: 8000 PLN

Opis

GMINA MIASTA WEJHEROWA

84-200 Wejherowo, plac Jakuba Wejhera 8

tel. (0-58) 677 70 01; 677 70 02, NIP 588 – 10 –00 – 993

 

SZCZEGÓŁOWE WARUNKI PRZETARGU OFERTOWEGO NIEOGRANICZONEGO NA

 

 

najem na okres 20 lat nieruchomości stanowiącej własność Gminy Miasta Wejherowa, oznaczonej ewidencyjnie jako działki numer 270, 271/3, 266/1 obr. 15 o pow. łącznej 3913 m2, położonej przy ul. Kościuszki 24, zabudowanej budynkiem o pow. zabudowy 449,33 m2 oraz parterowym murowanym budynkiem gospodarczym o pow. zabudowy 110,1 m2, w celu prowadzenia działalności  gastronomiczno-hotelarskiej

 

 

 

 

  1. Opis przedmiotu przetargu

 

Przedmiotem przetargu jest najem na okres 20 lat,  nieruchomości stanowiącej własność Gminy Miasta Wejherowa, oznaczonej ewidencyjnie jako działki numer 270, 271/3, 266/1 obr. 15 o pow. łącznej 3913 m2, położonej przy ul. Kościuszki 24, zabudowanej podpiwniczonym budynkiem  z dwoma kondygnacjami naziemnymi oraz nieużytkowym poddaszem  o pow. zabudowy 449,33 m2 (zwanym dalej budynkiem głównym) oraz parterowym murowanym budynkiem gospodarczym o pow. zabudowy 110,1 m2 (zwanym dalej budynkiem gospodarczym), w celu prowadzenia działalności  gastronomiczno-hotelarskiej (w całości zwane Przedmiotem najmu lub Nieruchomością).

Budynek główny wyposażony jest w instalacje wodno-kanalizacyjną, elektryczną, gazową, teletechniczną, centralnego ogrzewania.

Parter budynku głównego przeznaczony na działalność gastronomiczną obejmuje kuchnię, toalety, dwie sale konsumpcyjne ( w starej części budynku mniejszą oraz dużą salę dobudowaną do budynku).

Na pierwszym piętrze znajduje się  sześć pokoi hotelowych z łazienkami.

Przedmiotem przetargu nie jest objęte wyposażenie kuchni, meble budynku głównego, ścianka składana przedzielająca dużą salę w budynku głównym, należące do dotychczasowego najemcy, które zostaną usunięte i  zdemontowane.

Budynek główny jest w dobrym stanie technicznym, kompleksowy remont wraz z dobudowaniem dużej sali przeprowadzono w 2016 roku, a budynek gospodarczy jest w stanie do remontu albo wyburzenia. Przedmiot najmu jest ogrodzony z wyjątkiem  granicy działek 271/3 i 271/4 obr. 15.

 

Mapka terenu będącego Przedmiotem najmu stanowi załącznik nr 3 do szczegółowych warunków przetargu.

 

Nieruchomość wraz z budynkiem głównym i budynkiem gospodarczym wymagają adaptacji, aranżacji, zagospodarowania do potrzeb prowadzenia  działalności gastronomiczno-hotelarskiej z zastrzeżeniem, że dopuszcza się możliwość wyburzenia budynku gospodarczego po uzyskaniu przez Najemcę wymaganych przepisami prawa pozwoleń.

Oferentom nie przysługuje zwrot jakichkolwiek kosztów związanych z przygotowaniem oferty do przetargu.

Zainteresowani udziałem w przetargu mają obowiązek dokonania oględzin budynków oraz całej Nieruchomości przeznaczonej do wynajęcia w obecności uprawnionego pracownika Urzędu.

 

 

  1. Stawka minimalna czynszu najmu     – 8.000,00 zł netto miesięcznie

 

Do ceny zaoferowanej (czynszu netto) zostanie doliczony podatek VAT ze stawką wynikającą z właściwych przepisów prawa (obecnie 23%).

 

  1.   Warunki najmu – zawarte są w projekcie umowy najmu stanowiącym załącznik nr 2 do szczegółowych warunków przetargu, w tym m.in.:
  1. Najemca zobowiązany jest do ponoszenia wszelkich kosztów związanych z dostosowaniem Przedmiotu najmu do potrzeb prowadzenia działalności gastronomiczno-hotelarskiej, w tym związanych z adaptacją, aranżacją budynków lub wyburzeniem budynku gospodarczego, zagospodarowaniem Nieruchomości, a także  utrzymaniem przedmiotowej Nieruchomości  bez prawa do zwrotu jakichkolwiek kosztów lub nakładów.
  2. Najemca zobowiązany jest do dostosowania na własny koszt Przedmiotu najmu do potrzeb prowadzenia działalności gastronomiczno-hotelarskiej, w tym adaptacji i aranżacji budynku głównego do swoich potrzeb, zagospodarowania Nieruchomości zgodnie ze złożoną ofertą przetargową i zgodnie z obowiązującymi przepisami.
  3. Najemca zobowiązany jest do wykonania na własny koszt ogrodzenia na granicy działek 271/3 i 271/4 obr. 15 zgodnie ze złożoną ofertą przetargową. Najemcy nie przysługuje prawo do żądania od Wynajmującego zwrotu jakichkolwiek kosztów lub nakładów związanych z wykonaniem niniejszego obowiązku.
  4. Najemca zobowiązany jest do rozpoczęcia prowadzenia działalności gastronomiczno-hotelarskiej na Przedmiocie najmu zgodnie ze złożoną ofertą przetargową, jednak nie później niż w terminie 3 miesięcy od zawarcia Umowy najmu.
  5. Najemca zobowiązany jest oprócz czynszu najmu do uiszczania wszelkich opłat eksploatacyjnych we własnym zakresie. Najemca zobowiązany jest do zawarcia we własnym imieniu umów z dostawcami mediów (takich jak energia cieplna, energia elektryczna, gaz, woda), oraz umowy na wywóz nieczystości, w terminie 14 dni od zawarcia umowy.
  6. Najemca zobowiązany jest do ubezpieczenia Nieruchomości w tym w szczególności budynków znajdujących się na nieruchomości będącej przedmiotem najmu, we własnym imieniu i na własny koszt, na czas obowiązywania Umowy, na sumę ubezpieczenia 3.000.000 zł, w zakresie ubezpieczenia mienia od wszystkich ryzyk i zdarzeń losowych, w tym w szczególności od ognia i ryzyk żywiołowych, od szkód polegających na zalaniu w wyniku awarii instalacji wodno – kanalizacyjnych i nieszczelności przegród budowlanych na wody opadowe. Najemca ma obowiązek przedłożenia Wynajmującemu kopii polisy wraz z dokonaną cesją praw wynikających z polisy na rzecz Wynajmującego w terminie 14 dni od dnia zawarcia Umowy oraz utrzymywania ciągłości ochrony ubezpieczeniowej przez cały okres obowiązywania Umowy. Najemca zobowiązany jest do dostarczania Wynajmującemu kopii polisy ubezpieczenia nieruchomości wraz z cesją praw każdorazowo nie później niż 14 dni przed wygaśnięciem poprzedniej polisy.
  7. Miesięczna stawka czynszu brutto zostanie ustalona jako: ofertowa stawka netto + podatek VAT (obecnie 23%).
  8. Czynsz najmu netto zgodny z przyjętą ofertą będzie obowiązywać do 31 marca 2025 roku. Od dnia 01 kwietnia 2025 roku, czynsz najmu netto będzie waloryzowany corocznie na dzień 1 kwietnia, przy zastosowaniu średniorocznego wskaźnika wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych, publikowanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego za okres poprzedniego roku.
  9. Obowiązek zapłaty czynszu najmu w pełnej ofertowej stawce powstanie od dnia rozpoczęcia działalności gastronomiczno-hotelarskiej na Przedmiocie najmu, jednak nie później niż z upływem 3 miesięcy od dnia zawarcia umowy najmu. W okresie od dnia zawarcia umowy najmu do dnia rozpoczęcia na Przedmiocie najmu działalności gastronomiczno-hotelarskiej, jednak nie dłużej niż przez 3 miesiące od dnia zawarcia umowy, Najemca zobowiązany jest płacić czynsz najmu w wysokości 500,00 zł netto powiększonej o podatek od towarów i usług w obowiązującej stawce miesięcznie.
  10. Najemca będzie zobowiązany do zapłaty Wynajmującemu kary umownej w wysokości 50.000,00 zł (słownie: pięćdziesiąt tysięcy złotych) za każdy z poniższych przypadków:
  11. w przypadku nierozpoczęcia prowadzenia działalności zgodnie ze złożoną ofertą przetargową z winy Najemcy w terminie, o którym mowa w § 6 ust. 5 umowy,
  12. w przypadku wypowiedzenia Umowy z przyczyn leżących po stronie Najemcy

z zastrzeżeniem, że w przypadku, gdy Wynajmujący skorzysta z prawa wypowiedzenia Umowy z powodu nierozpoczęcia w terminie, o którym mowa w § 6 ust. 5 umowy prowadzenia działalności zgodnie ze złożoną ofertą przetargową, to Najemca zobowiązany będzie do zapłaty jednej kary umownej w wysokości 50 000,00 zł.

  1. Najemca zobowiązany jest do wystawienia w terminie 7 dni od zawarcia umowy najmu weksla na Gminę Miasta Wejherowa na kwotę 50.000 zł stanowiącego zabezpieczenie zapłaty kary umownej, o której mowa w pkt 10 powyżej.
  2. W terminie 14. dni od dnia zawarcia Umowy Najemca zobowiązany jest do złożenia Wynajmującemu w formie aktu notarialnego na własny koszt oświadczenia o dobrowolnym poddaniu się egzekucji w odniesieniu do obowiązku:
  3. zwrotu Przedmiotu najmu po zakończeniu obowiązywania Umowy w tym m.in. wskutek upływu okresu, na jaki została zawarta, odstąpienia od Umowy, wypowiedzenia Umowy przez Wynajmującego, wypowiedzenia Umowy przez Najemcę, w razie rozwiązania Umowy przed upływem okresu, na który została zawarta za porozumieniem Stron,
  4. zapłaty należności pieniężnych wynikających z umowy w szczególności czynszu najmu oraz ewentualnego odszkodowania za uszkodzenie lub zniszczenie Przedmiotu najmu wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie w transakcjach handlowych, kosztami postępowania sądowego, egzekucyjnego do łącznej maksymalnej kwoty 50.000 zł z zastrzeżeniem że zabezpieczenie to nie dotyczy obowiązku zapłaty kary umownej, o której mowa w pkt 10 powyżej, co do którego przewidziano inne zabezpieczenie.

 

  1. Wadium

 

Warunkiem uczestnictwa w przetargu jest wpłata wadium w wysokości 20.000,00 zł (słownie:         dwadzieścia tysięcy złotych), które należy uiścić na konto Urzędu Miejskiego w Wejherowie nr 14116022020000000061963861 w Banku Millennium S.A. najpóźniej do dnia 13 czerwca 2024 r.

Wadium może być wnoszone wyłącznie w pieniądzu.

Oferent traci wadium na rzecz Urzędu Miejskiego jeżeli:

  • odmówi podpisania umowy najmu na warunkach określonych w ofercie,
  • zawarcie umowy najmu stało się niemożliwe z winy oferenta,
  • przedstawił w ofercie dane nieprawdziwe.

 

Wadia oferentów uczestniczących w niniejszym przetargu zostaną zwrócone po podpisaniu umowy najmu z wybranym oferentem jednak nie później niż  w terminie 14 dni od ogłoszenia wyników przetargu z zastrzeżeniem, że wadium oferenta, który przetarg wygra zostanie zwrócone w terminie 7 dni od podpisania umowy najmu.

 

  1. Oferta

 

Oferta musi zawierać następujące dane, dokumenty i oświadczenia wymagane dla potwierdzenia warunków jakie muszą spełniać Oferenci:

 

  1. Dane dotyczące Oferenta – imię i nazwisko lub nazwa, dokładny adres (siedziba) Oferenta.
  2. Oferowaną stawkę czynszu najmu netto miesięcznie (bez uwzględnienia podatku VAT).
  3. Projekt koncepcyjny dostosowania Nieruchomości do potrzeb prowadzenia działalności gastronomiczno-hotelarskiej, w tym adaptacji i aranżacji budynków i zagospodarowania Nieruchomości (zwany dalej Projektem koncepcyjnym), zawierający w szczególności:
  • harmonogram terminowo- rzeczowy realizacji planowanych do wykonania prac, robót,
  • szczegółową koncepcję jednoznacznie określającą rozwiązania materiałowe i kolorystyczne,
  • opis wyposażenia budynku głównego,
  • zakres ingerencji w układ pomieszczeń w budynku głównym (np. likwidacja bądź aranżacja nowych ścian działowych),
  • wizualizację budynku głównego,
  • koncepcję programową działalności gastronomiczno-hotelarskiej, zawierającą dokładny opis charakteru budynku głównego, oferty gastronomiczno-hotelarskiej, określenie dni w tygodniu i godzin otwarcia dla klientów z uwzględnieniem np.: podziału na sezon letni i pozostały okres.
  • remont i adaptację budynku gospodarczego dla potrzeb prowadzonej działalności gastronomiczno-hotelarskiej albo jego wyburzenie
  • wykonanie ogrodzenia na granicy działek 271/3 i 271/4 obr. 15
  1. Oświadczenie oferenta zawierające dokładny opis rodzaju i miejsca dotychczas prowadzonej działalności gastronomicznej lub gastronomiczno-hotelarskiej. Preferowani będą oferenci z doświadczeniem w prowadzeniu działalności gastronomicznej lub gastronomiczno-hotelarskiej.
  2. Oświadczenie oferenta, że zapoznał się z warunkami najmu i projektem umowy najmu i akceptuje je bez zastrzeżeń lub składa propozycje zmian w projekcie umowy najmu.
  3. Oświadczenie oferenta o zapoznaniu się ze stanem technicznym budynków oraz nieruchomości przeznaczonej do wynajęcia.
  4. Odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej lub oświadczenie o zamiarze rozpoczęcia działalności gospodarczej.
  5. W przypadku gdy umowa najmu ma być zawierana przez pełnomocnika – pełnomocnictwo udzielone w formie pisemnej wraz z dowodem wniesienia opłaty skarbowej.

 

  1.  Sposób komunikacji

 

Osobą uprawnioną do udzielania informacji na temat ww. nieruchomości oraz uprawnioną do kontaktów z oferentami jest:

Adam Ślusałek –         Inspektor Wydziału Gospodarki Nieruchomościami i Urbanistyki tel. (0-58) 677 71 53

 

Mirosław Ziemann –   Kierownik Wydziału Gospodarki Nieruchomościami i Urbanistyki tel. (0-58) 677 71 43

 

  1. Miejsce, termin i sposób składania ofert

 

  1. Oferty należy składać pod adresem:

Urząd Miejski w Wejherowie, ul. 12 Marca 195, 84-200 Wejherowo, Kancelaria Ogólna

            w terminie do dnia 14 czerwca 2024 r. do godz. 8.30

  1. Oferty należy składać w zaklejonej kopercie adresowanej na Urząd Miejski w Wejherowie, która będzie posiadała nazwę i adres oferenta oraz oznaczenie

 

Nie otwierać przed dniem 14 czerwca 2024 r., godz. 9.00”

 

  1. Otwarcie ofert

 

Otwarcie ofert nastąpi w siedzibie Urzędu Miejskiego w Wejherowie przy ul. 12 Marca 195   (sala konferencyjna , III piętro) w dniu 14 czerwca 2024 r. o godzinie 9:00.

 

  1. Kryteria wyboru oferty najkorzystniejszej.

 

                                                                                                                         Opis kryteriów, którymi Wynajmujący będzie kierował się przy wyborze oferty najkorzystniejszej wraz z podaniem znaczenia tych kryteriów oraz sposobu oceny ofert.

 

  1. Wynajmujący przy wyborze najkorzystniejszej oferty będzie się kierował następującym kryteriami:

 

Lp.KryteriumMaksymalna ilość punktów
1Stawka najmu30 pkt
2Projekt koncepcyjny40 pkt
3Doświadczenie w prowadzeniu działalności gastronomicznej lub gastronomiczno-hotelarskiej30 pkt

 

S - liczba punktów przyznanych ocenianej ofercie w kryterium ,,stawka najmu”, gdzie punkty wyliczane są wg wzoru:

 

 

                                   S max– najwyższa stawka spośród ofert niepodlegających odrzuceniu

                                   SB   – stawka z oferty badanej

 

R – liczba punktów przyznanych ocenianej ofercie w kryterium „projekt koncepcyjny”:

           

 

n   – liczba członków komisji

On  - suma ocen członków komisji ( każdy członek komisji może przyznać punkty w przedziale od 0-40 pkt )

 

D – liczba punktów przyznanych ocenianej ofercie w kryterium „doświadczenie w prowadzeniu działalności gastronomicznej lub gastronomiczno-hotelarskiej”:

           

 

n   – liczba członków komisji

On  - suma ocen członków komisji ( każdy członek komisji może przyznać punkty w przedziale od 0-30 pkt )

 

  1. Za ofertę najkorzystniejszą uznana zostanie oferta, która w sumie uzyska najwyższą liczbę punktów w określonych przez Wynajmującego kryteriach.

 

                                   PŁ = S + R + D

 

            PŁ - łączna liczba punktów

            S - liczba punktów w kryterium ,,stawka najmu”

            R - liczba punktów w kryterium ,,projekt koncepcyjny”

D - liczba punktów w kryterium ,,doświadczenie w prowadzeniu działalności gastronomicznej lub gastronomiczno-hotelarskiej”

 

  1. Jeżeli dwie oferty będą przedstawiały taki sam najwyższy wynik punktowy, Wynajmujący spośród tych ofert wybierze ofertę nie zawierającą propozycji zmian umowy.
  2. W przypadku jeżeli dwie oferty będą przedstawiały taki sam najwyższy wynik punktowy, Wynajmujący dopuszcza możliwość wezwania oferentów, którzy złożą takie oferty, do złożenia ofert dodatkowych.

 

  1. Ogłoszenie wyników przetargu

 

Ogłoszenie wyników przetargu nastąpi w terminie 30 dni od upływu terminu składania ofert.

Po zatwierdzeniu protokołu z posiedzenia Komisji Przetargowej, Prezydent Miasta ogłosi wynik przetargu zamieszczając ogłoszenie o wyborze oferty w miejscu publicznie dostępnym, tj. w biuletynie informacji publicznej oraz przesyłając powyższe zawiadomienie wszystkim oferentom uczestniczącym w przetargu.

W zawiadomieniu wysyłanym do oferenta, którego oferta została wybrana, Prezydent Miasta określi termin i miejsce zawarcia umowy.

Umowa najmu w imieniu Gminy Miasta Wejherowa zostanie podpisana przez Wejherowski Zarząd Nieruchomości Komunalnych w Wejherowie.

Prezydent Miasta Wejherowa zastrzega sobie prawo negocjacji i zmian wszelkich warunków oferty i umowy, swobodnego wyboru oferenta oraz przedłużenia terminu rozstrzygnięcia przetargu. Prezydent Miasta Wejherowa zastrzega sobie prawo zamknięcia przetargu bez wybrania którejkolwiek z ofert.

W przypadku wystąpienia uzasadnionej przyczyny odwołania przetargu, Urząd Miejski poda do publicznej wiadomości informację o odwołaniu przetargu.

Umowa najmu zostanie zawarta w ciągu 14 dni od ogłoszenia wyników przetargu.

 

 

Załączniki: (stanowiące integralną część niniejszych warunków)

  1. Formularz ofertowy .
  2. Projekt umowy najmu
  3. Mapka terenu będącego przedmiotem najmu

 

 

Mapa

Inne archiwalne oferty w tym rejonie

Archiwalna oferta

Przetarg na dzierżawę gruntu [inwestycje]
pomorskie
2.2000 ha
8800 PLN

Archiwalna oferta

Przetarg na dzierżawę nieruchomości [siłownia]
pomorskie
0.0262 ha
2099 PLN

Archiwalna oferta

Przetarg na dzierżawę gruntu [elektryki]
pomorskie
0.0030 ha
7000 PLN

Archiwalna oferta

Przetarg na dzierżawę nieruchomości [stołówka]
pomorskie
0.0152 ha
1520 PLN

Archiwalna oferta

Przetarg na dzierżawę nieruchomości [pensjonat]
pomorskie
0.2019 ha
3900 PLN

Archiwalna oferta

Przetarg na dzierżawę jeziora
pomorskie
6.8400 ha
1500 PLN

Archiwalna oferta

Przetarg na dzierżawę nieruchomości [przychodnia]
pomorskie
0.0046 ha
644 PLN

Archiwalna oferta

Przetarg na dzierżawę nieruchomości [ośrodek wczasowy]
pomorskie
1.0500 ha
120000 PLN